Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Συνάντηση Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με το Σωματείο εργαζομένων στην εταιρία «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες»

Αθήνα, 30 Απριλίου 2015
 
Συνάντηση Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη,
με το Σωματείο εργαζομένων στην εταιρία «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες»
 
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε το απόγευμα συνάντηση με το σωματείο «Ένωση εργαζομένων στα Μεταλλεία Βωξίτη στην εταιρία Ευρωπαϊκή Βωξίτες Α.Ε.», παρουσία του Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολου Αλεξόπουλου, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας, Ηλία Κωστοπαναγιώτου, καθώς και στελεχών της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΑΠΕΝ.
 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έγινε δέκτης των καταγγελιών που του μετέφεραν οι εκπρόσωποι του εργαζομένων, με επίκεντρο τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στην επιχείρηση. Όπως είπαν, η μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας απειλεί ακόμη και τη ζωή τους, ενώ υπό την απειλή των απολύσεων έχει επέλθει βλαπτική μεταβολή και στα ωράρια απασχόλησης. Παράλληλα, τάχθηκαν υπέρ της επαναφοράς του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εξέφρασαν την αγωνία τους για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης του περιβάλλοντος, μετά την ολοκλήρωση των κατά τόπους εργασιών εξόρυξης.
 
Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή της Φωκίδας και τα εργοτάξια και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι από την πλευρά του Υπουργείου και της αρμόδιας Επιθεώρησης Μεταλλείων, για να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανονισμών ασφάλειας και υγιεινής που διέπουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να υπάρχουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και πως θεωρεί αδιανόητο ότι μπορεί να εφαρμόζονται μεσαιωνικού τύπου συνθήκες εργασίας και εξαντλητικά ωράρια μέσα στις στοές.
 
Η όποια αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στις εργασιακές σχέσεις, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και με εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, κατέληξε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου